ISDE - Investeringssubsidie Duurzame Energie

Subsidie voor het opwekken van duurzame energie

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kunnen ondernemers en particulieren die op kleine schaal duurzame energie willen opwekken financieel worden ondersteund. Per 1 januari 2016 is deze nieuwe subsidieregeling opengesteld voor kleinschalige installaties zoals zonneboilers, biomassaketels, pelletkachels en warmtepompen met een klein vermogen.

De ISDE is een meerjarige regeling die loopt tot en met 31 december 2020. Per subsidiejaar wordt het budget vooraf bekend gemaakt. In 2019 is er 100 miljoen euro beschikbaar. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het soort zonneboiler, biomassaketel, pelletkachel of warmtepomp en de energieprestatie.


Wat zijn de voorwaarden voor ISDE?

Voor particulieren en ondernemingen gelden verschillende voorwaarden om in aanmerking te komen voor ISDE-subsidie. De apparaten die in aanmerking komen, zijn voor beide groepen wel hetzelfde. Dit betreft de volgende apparaten:

  • Zonneboilers met een oppervlakte tot 200 m2. De subsidie is afhankelijk van de jaarlijkse energieproductie;
  • Biomassaketels met een vermogen tot 500 kW. De subsidie bedraagt € 80,- per kW;
  • Pelletkachels met een vermogen tot 500 kW. De subsidie bedraagt minimaal € 2.500,- voor een ketel met 40 kW. Voor elke kW hierboven wordt € 110,- extra ontvangen;
  • Warmtepompen met een vermogen tot 70 kW. De subsidie verschilt per type warmtepomp.


Voor particulieren geldt dat de subsidieaanvraag binnen drie maanden na de aanschaf van het bedrijfsmiddel moet worden ingediend. Aanvragen voor een onderneming moeten worden ingediend voor de aanschaf van het bedrijfsmiddel.

Meer weten over subsidies op het gebied van ISDE - Investeringssubsidie Duurzame Energie?

We helpen je graag!
Mail Frank
Frank van den Akker
Expert ISDE - Investeringssubsidie Duurzame Energie
Bel: Consultant